Våra cykeläventyr

En serie utflykter med cykel i Sverige och runt om i Europa.

Sverige - Skåne - 2022

Rundcykling Söderslätt 42 km

Cykelrunda på Söderslätt utmed kusten från Simremarken till Smygehamn; Rundan går i en åtta med Smygehuk, Skånes södraste udde som utgångspunkt. Den kan göras i ett svep (42 km) eller som två separata rundor (26 km och 16 km)

 

GPS Söderslättrunda

 

Rundcykling Ravlunda, Österlen 21km

Många önskar lite kortare cykelförslag för kyliga vinterdagar. Och eftersom det dessutom ofta blåser västliga vindar är det speciellt behagligt att cykla på ostkusten/Österlen i Skåne. Då rekommenderar vi ett 21 km kort cykeläventyr på enbart grusvägar med start Haväng, Skepparpsgården, N55.72450 E14.19158 som nås via väg 9. Rundan går över Ravlundafälten, via Blåherremölla till Maglehem, sedan via en nerlagd banvall och smala vångavägar till kusten vid Rigeleje. Från kusten fortsätter turen söderut till Juleboda och vidare genom Ravlunda tillbaka till Haväng. Kolla innan ev. skjutfält-och-avlysningar för P7 Ravlunda, skjutövningar P7, Ravlunda

 

GPS Ravlunda rundcykling

 

Sverige - Blekinge 2020

Rundcykling Bräkne-Hoby 55 Km

Vi gjorde en helt fantastisk cykelrunda för ett tag sedan som gav oss det bästa av Blekinge. Turen blev 55km och inkluderade en charmig natur med små samhällen instoppade mellan lummig grönska och porlande bäckar. Kuststräckan var sagolikt vacker och det blev tid för ett bad också. Lämplig startpunkt är Bräkne-Hoby där även Öresundståget stoppar på väg till Kalmar. Turen följer till stora delar Bräkneleden (ej speciellt bra markerad). Mestadels mindre asfaltvägar och några avsnitt med traktorvägar (grus). Om papperskartor föredras Norstedt cykelkarta nr 5.

 

Karta Bräkneleden

GPS Bräkne-Hoby rundcykling

 

Sverige - Skåne 2020

Söderåsen runt

Söderåsen runt Röstånga-Åstorp-Röstånga 85 km

 

I Söderåsens utmanande och spännande natur, kallad Skånes sista vildmark, fick vi en av våra tuffaste cykelturer hittills (85km). Underlaget är på mestadels grus med inslag av grövre kross (dock inte så långa avsnitt). Mountainbike är att föredra, men det går också att använda vanlig cykel, men räkna då med att få gå vissa kortare avsnitt. Första halvan följer åsens sydvästra sida nere i dalen, med några avstickare uppåt. Då och då korsar Skåneleden. Den andra, nordöstra delsträckan, följer mestadels Skåneleden framtill Röstånga. Lite besvärligt blir det upp-och ner över Kvärkaån, vid Klövahallar och sträckan upptill Kopparhatten (200m Nationalparkens högsta punkt). Några härliga nerförsbackar som belöning blir det också. Tänk på att kolla bromsarna innan ni ger ut. Mat/logi Röstånga, Fenix konditori, Åstorp, Kågeröd och Skäralids restaurang. Naturligtvis finns det också en hel del vindskydd att nyttja. Det är möjligt att ta tåget till Åstorp och starta rundcyklingen därifrån. Vi gjorde turen i ett svep, men det är kanske inte att rekommendera. För att riktigt ta in alla behagfulla intryck från rundan är det lämpligast är sätta av två fulla dagar.

 

God tur önskar Karin och Anders

GPS Söderåsen rundcykling

 

 

Svaneholm

Testa en vårlig cykeltur med utgångspunkt Svaneholms slott (utanför Skurup). Rundan är 28 km med en alternativ genväg på 12 km. Den längre rundan har 13 vägpunkter och den kortare har åtta. Skriv gärna ut/ladda ner kartan och fundera på rutten som förbinder vägpunkterna. Om du vill cykla den kortare varianten så gena mellan punkterna sex och 12. Underlaget är övervägande grus på första halvan och mest asfalt för returen. Höjdskillnaden är max 45 m.

GPS-vägpunkter cykeltur

Karta Svaneholm

Skåne - Perstorp - Höör - Ringsjön runt

GPS-spår Höör

GPS-spår Perstorp

GPS-spår Ringsjön runt

Sverige 2019

Skåne runt juni 2019

Skåne runt på cykel-WOW, vilken upplevelse!

Skåne runt på 8 dagar- blev bästa tänkbara sommarsemestern för oss

Vi knöt ihop den nyöppnade Sydkustleden med Sydostleden och Kattegattleden och hittade en bra rutt tvärs över Skåne i norr. Rundan cyklades moturs. Vid Bäckaskogs slott lämnade vi Sydostleden och fortsatte till Ivösjön. Därifrån använde vi delvis Skånespåret/Fjärilsleden (sparsamt skyltat) till Arkelstorp, följde Immelns östra sida och fortsatte till Sibbhult, Glimåkra, Osby/Vittsjö, Lärkesholmssjön, Åsljunga och vidare till Örkelljunga. Strax efter Eket gick turen längs Fjärilsleden västerut mot Ängelholm. Från Ängelholm följde vi den välskyltade Kattegatt leden ner till Helsingborg över Kullahalvön. I Helsingborg tar Sydkustleden åter vid och cirkeln slöts. Denna variant av Skåne runt är ca 610km. Det är lätt att hitta orter för övernattning och proviantering längs vägen.

Lämplig papperskarta är Norstedts cykelkarta blad 1-2-3-4

GPS-spår

Översiktskarta

 

 

 

Skåne kust till kust maj 2019

Dag 1 - 51km: Utflykten började i Bromölla med cykling längs Gustavsbergs- och Näsumaleden. Därefter blev det övernattning på Bromölla camping. Detta var en mindre men charmig campingplats med bastutunna.

Dag 2 - 37km; Etappen gick runt Vittsjön och Oresjön med påföljande övernattning på Vittsjö Camping

Dag 3 - 34km; Turen gick runt Rössjön och Västersjön varefter det blev övernattning på First Camp i Torekov i två nätter

.

Dag 4 - 46km; Som avslutning en härlig cykling runt Bjärehalvön.

.

Dag 5 Som avslutning på äventyret blev det ett besök på Kallbadhuset i Båstad i ottan med en härlig frukost efteråt på hotell Skansen

Lämplig papperskarta är Norstedts cykelkarta blad 1-2-3-4

GPS Bromölla

GPS Vittsjö

GPS Rössjön

GPS Bjärehalvön runt